Trauma door een IVF-traject? Laat mij je helpen!

Wanneer je een verminderde fertiliteit hebt, is de kans groot dat de artsen je aanraden te proberen om door middel van fertiliteitsbehandelingen zwanger te worden. Zit jij momenteel in een fertiliteitstraject of ben je ermee gestopt en denk je dat het traject (nog steeds) jouw dagelijkse leven negatief beïnvloedt? Dan kamp je misschien wel met een trauma. Op deze pagina vertel ik je wat voor impact een vruchtbaarheidstraject op je kan hebben, hoe je bij jezelf kunt herkennen of je een trauma hebt en hoe ik jou van jouw trauma kan afhelpen.

Het lukt maar niet

Om je heen worden vriendinnen, collega’s en familieleden zwanger. Het lijkt wel alsof zij daar niets voor hoeven te doen en het gewoon vanzelf gaat. Waarom lukt het jou dan niet om zwanger te worden? Wanneer jij en jouw partner al een tijdje proberen om spontaan zwanger te worden, kan het ontzettend moeilijk zijn dat het niet lukt. Vooral als je van de huisarts hoort dat de kans klein is dat jullie op een natuurlijke manier zwanger worden, is dat best wel even slikken. “Waarom lukt het een ander wel en ons niet?” ”Wat is er mis met ons?” kunnen gedachten zijn die door je hoofd schieten.

Alleen al deze teleurstelling kan een enorme impact hebben op jullie mentale welzijn, maar ook op jullie relatie. Zo kunnen jullie je behoorlijk schuldig naar elkaar toe voelen en kan het een behoorlijke invloed hebben op jullie intimiteit. En dan staan jullie ook nog eens voor de grote beslissing om wel of geen vruchtbaarheidstraject in te gaan.

"Dan doe je toch gewoon IVF?"

Dat is wat mensen tegen je kunnen zeggen als je aan hen vertelt dat het niet lukt om spontaan zwanger te worden. Echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Een IVF traject is namelijk niet zomaar iets ‘wat je even erbij doet’. Zo’n traject beïnvloedt je leven enorm, er komt een hoop bij kijken en de behandelingen zijn niet altijd even prettig. 

Wat is de impact van een fertiliteitstraject?

Een vruchtbaarheidstraject kan een een grote impact hebben op jezelf, jouw relatie en je dagelijkse leven. Je gaat gezonder eten, stopt met het drinken van alcohol, stopt met roken en je leeft van cyclus naar cyclus toe. Je slikt supplementen en door de hormonen verandert je humeur. Grenzen vervagen en uiteindelijk kom je in een soort van bubbel terecht waarin je alleen nog maar bezig bent met het traject.

“Zal ik ooit moeder worden?”

De vraag: “Zal ik ooit moeder worden?”, steeds weer de hoop en vrees, de teleurstelling, het onbegrip van de omgeving, de jaloezie naar moeders achter de kinderwagen (die je angstvallig voor je houdt) en de frustratie wanneer de terugplaatsing van een embryo niet heeft geleid tot een zwangerschap: het zijn allemaal zaken waarmee je kunt kampen tijdens een fertiliteitstraject. Je hebt een enorm grote strijdlust en je raapt jezelf elke keer weer op als het niet is gelukt om zwanger te worden, want na een negatieve uitslag wil je doorgaan met proberen. Toch haalt het verdriet je altijd weer in en kun je daar op een gegeven moment helaas niet meer omheen.

Veel teleurstellingen en geen garantie op zwangerschap

Wanneer je een fertiliteitstraject ingaat, kun je dus te maken krijgen met veel teleurstellingen. Bovendien is zo’n traject geen garantie op een zwangerschap. Dat kan je angstig en onzeker maken. Je kunt je tijdens zo’n traject ook best wel eenzaam en onbegrepen voelen, dus het is niet gek als je op het internet op zoek gaat naar meer informatie over fertiliteit en naar lotgenoten die jou begrijpen en hetzelfde verdriet delen. Met als resultaat dat je veel tijd achter de computer spendeert, verzuipt in alle informatie die je vindt en nog meer met het traject bezig bent dan dat je daarvoor al was.

Wat is de nasleep van een fertiliteitstraject?

De nasleep van een fertiliteitstraject kan enorm groot zijn. Hierbij maakt het niet uit of het nou uiteindelijk wel of niet is gelukt om zwanger te worden. Zelfs als het is gelukt om zwanger te worden kun je te maken krijgen met depressie en een enorme schuldgevoel naar je omgeving toe, omdat je niet op een roze wolk zit. Met alle gevolgen van dien. Dat is niet zo raar, want je kunt inmiddels al jaren hebben geprobeerd om zwanger te worden. Eerst op de natuurlijke manier en later door middel een vruchtbaarheidstraject. Al met al is het een lang proces, waarbij je veel lastige zaken hebt moeten doorstaan en ondergaan.

Fertiliteitsbehandelingen kunnen zelfs zo’n grote impact op je hebben, dat je er een trauma aan overhoudt. Wanneer dat het geval is, is het ontzettend belangrijk om dat trauma proberen te verwerken. Een trauma kan jou namelijk behoorlijk in jouw dagelijkse leven belemmeren.

Hoe weet je of je een trauma hebt overgehouden?

Trauma, dat klinkt vrij heftig. Toch kan het best zo zijn dat je ermee kampt. Ben je bijvoorbeeld constant angstig en/of heb je last van nare beelden en/of gedachtes? Heb je het idee dat je niet meer helemaal jezelf bent en ben je meestal droevig? Dan is de kans groot dat je kampt met een trauma.

Herken jij jezelf hierin ?

Ik weet hoe jij je voelt!

Laat mij je helpen!

Vermoed jij dat je inderdaad door een fertiliteitstraject kampt met een trauma? Laat mij je dan helpen jouw trauma te verwerken! Mijn naam is Ilonka Kuipers en ik heb niet zo heel lang geleden ongeveer hetzelfde meegemaakt als jij. Na een lang fertiliteitstraject en een erg vervelende bevalling, merkte ik dat het niet goed met mij ging en dat ik hulp nodig had. Ik klopte aan bij mijn huisarts, die mij doorverwees naar verschillende hulpverleners. Helaas brachten de gesprekken met al die hulpverleners mij niet het gewenste resultaat en bleef ik maar last houden van vervelende beelden, angsten en herinneringen. Na een lange zoektocht naar de juiste hulp kwam ik terecht bij iemand die EMDR behandelingen toepaste. Dat bleek voor mij hét redmiddel te zijn om weer uit het diepe dal te komen waarin ik zat. Ik was hier zo blij mee (en opgelucht!) dat ik besloot om zelf EMDR behandelingen aan te bieden aan vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten.

Fertiliteitscoach

Anders dan andere mensen die EMDR behandelingen aanbieden, weet ik hoe jij je voelt. Ik heb namelijk in dezelfde schoenen gestaan als jij. Daardoor weet ik wat je doormaakt en hoe vervelend dat is. Ik weet waar de pijn zit en hoe ik je kan helpen van die pijn af te komen. Ik wil jou onwijs graag dezelfde opluchting en blijdschap laten ervaren als die ik zelf ervaarde toen ik dankzij EMDR behandelingen mijn trauma kon verwerken. Inmiddels heb je al een lang proces vol emoties, frustraties en teleurstellingen moeten doorstaan. Bespaar jezelf de lange zoektocht naar een andere manier om jouw trauma te verwerken en laat mij je helpen!

 

Wil je weten of ik jou kan helpen met het verwerken van jouw trauma? Vul dan vrijblijvend het contactformulier in!

Innermoments

Contactformulier