EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR betekent letterlijk Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit staat voor een techniek waarbij het telkens wisselen van de aandacht van links naar rechts met oogbewegingen – en soms ook geluiden en aanraking – centraal staat. Vrij vertaald betekent EMDR: Iemand door oogbewegingen ongevoelig maken voor en herkaderen van heftige emoties (trauma’s). Het is een therapie die inzetbaar is en adequaat helpt bij behandelingen bij angsten, nare herinneringen, rouwverwerking of stress.

De meeste literatuur veronderstelt dat EMDR het brein in een toestand brengt waarbij het traumatische herinneringen beter kan verwerken. Het opnieuw beleven van een herinnering, maakt deze flexibel en zou daarna eventueel anders kunnen worden opgeslagen. Volgens Francine Shapiro, de uitvinder van EMDR, bevordert het de integratie van traumatische herinneringen met adaptieve informatie (‘ maar Ik ben nu veilig’). Veel andere werkzame therapieën zoals “exposure”, stellen dezelfde onderliggende werking, maar na de EMDR behandeling ervaren mensen hun vertelde herinneringen veel minder levendig en minder emotioneel. De behandeling verdient zijn effect aan het verhogen van de communicatie tussen de hersenhelften.

De meest geëvalueerde therapie.

Er is inmiddels een stevige wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid van EMDR bij de behandeling van PTSS. Op dit moment is EMDR de meest geëvalueerde therapie op het gebied van trauma’s. Na een EMDR traject is 80% van de cliënten weer in staat om de normale bezigheden te verrichten. De emotionele ladingen die gekoppeld waren aan het trauma konden zij nauwelijks tot niet meer oproepen. 

Wat zijn de voordelen van een EMDR-behandeling?