Alles wat je moet weten over een traumatische bevalling

Zwanger worden en een kindje krijgen: veel mensen zeggen dat het zo mooi is, dat het net lijkt of je je op een roze wolk waant. De harde werkelijkheid laat zien dat dit eigenlijk heel vaak helemaal niet zo is. Voor 10 tot 20 procent van de vrouwen is bevallen de meest heftige ervaring die ze ooit in hun leven hebben gehad. We spreken dan van een traumatische bevalling, oftewel een bevallingstrauma. Denk jij dat je last hebt van een bevallingstrauma? Laat mij je dan helpen!

traumatische bevalling

Hoe ontstaat een traumatische bevalling?

We spreken van een traumatische bevalling, als een bevalling zo heftig en vervelend is geweest dat je erna nog steeds kampt met psychische klachten. Deze klachten kunnen gepaard gaan met fysieke klachten, zoals vermoeidheid.

Je denkt misschien dat een bevalling enkel traumatisch kan zijn wanneer deze heftig is verlopen door bijvoorbeeld medische ingrepen (zoals een spoedkeizersnede), heftige pijn of grote risico’s voor moeder en kind. Toch kun je zelfs een trauma overhouden aan een bevalling dat op papier goed is verlopen. Dat kan bijvoorbeeld als een vrouw zich zeer onveilig en niet gesteund heeft gevoeld. Het kan ook zo zijn dat een vrouw heeft gevoeld dat ze aan haar lot was overgelaten of zelfs heel angstig was, omdat er met haar niet voldoende werd gecommuniceerd over het proces en de medische handelingen.

Hoe herken je dat je last hebt van een trauma?

Er zijn een aantal factoren waaraan je bij jezelf kunt herkennen dat je een traumatische bevalling hebt gehad. Je kunt je heel erg down voelen, last hebben van schaamte en kampen met nare flashbacks van de bevalling. Tegelijkertijd kun je ook delen kwijt zijn van de bevalling. Wat gebeurde er precies? Je weet het niet meer zo goed. Je herinneringen zijn scherp, maar ook chaotisch.

“Ik kan niet meer”

Het voelt alsof je lijf je in de steek heeft gelaten en je kunt maar niet genieten van je pasgeboren kindje. Of misschien heb je je kindje zelfs verloren. Je had het zo graag anders gezien, de beelden van de bevalling staan op je netvlies gebrand en je voelt je neerslachtig en misschien zelfs depressief. Je durft deze gevoelens niet te delen, want het lijkt alsof je in een andere wereld leeft en niemand je begrijpt. Je weet niet hoe je ooit weer kunt lachen en voelt alsof je stilstaat terwijl de wereld om je heen doordraait. Je bent moe en je wil een goede moeder zijn, maar weet niet waar je de energie vandaan moet halen.

“Weer een dag overleefd”

Je kunt niet meer genieten van de mooie dingen in het leven en eigenlijk is het alledaagse leven je teveel. Je sleept jezelf door elke dag heen en aan het einde van de dag ben je blij dat die voorbij is. Je hebt weer een dag overleefd. Je schaamt je voor je eigen gedachten, waarom kun je niet genieten? Je had het je zo anders voorgesteld, het voelt als falen.

Hoe kun je een bevallingstrauma verwerken?

Wanneer je bovenstaande bij jezelf herkent, is de kans heel groot dat je kampt met een bevallingstrauma. Het kan enorm lastig zijn om aan jezelf toe te geven dat je kampt met dit trauma. waarvan je had gedacht dat het de mooiste ervaring van je leven zou gaan zijn, werd juist één van de meest nare ervaringen die je ooit hebt gehad. Dat kan verwarrend zijn en een schaamtegevoel bij je oproepen. Bovendien kun je je ook schuldig voelen, omdat je niet (zo goed) kunt genieten van je baby. Je kunt je in dit alles ook behoorlijk eenzaam en onbegrepen voelen of denken dat je je niet zo moet aanstellen. Misschien zegt jouw omgeving dit ook wel tegen je.

De eerste stappen in de goede richting

De eerste stap bij het verwerken van een bevallingstrauma, is erkennen dat je aan de bevalling een trauma hebt overgehouden. De volgende stap is om niet te luisteren naar de oordelen uit je omgeving, maar te luisteren naar jezelf en erkennen dat je professionele hulp nodig hebt. Daarna kun je die professionele hulp gaan inschakelen.

‘’Wie kan mij helpen?’’

Vrouwen die kampen met een bevallingstrauma, denken dat zij de enigen zijn. Ik kan je uit ervaring vertellen dat je niet alleen bent. Ik heb ook in jouw schoenen gestaan. 


Mijn bevalling van een tweeling was op alle gebieden traumatisch te noemen. Ik werd na de zwangerschap zo depressief, dat ik besloot dat ik hulp nodig had om mijn leven weer op de rit te krijgen. Na een lange zoektocht naar de juiste professionele hulp, ontmoette ik iemand die EMDR behandelingen gaf. Een aantal van die behandelingen hielpen mij uiteindelijk het trauma te verwerken en een plekje te geven. Ik wil jou die lange zoektocht naar de juiste hulp besparen. Daarom besloot ik om, na het volgen van verschillende opleidingen, zelf EMDR behandelingen aan te bieden aan vrouwen die door een bevalling een trauma hebben opgelopen. Op deze pagina leg ik uitgebreid uit wat EMDR is en wat je ervan kunt verwachten. Doordat ik in dezelfde schoenen als jij heb gestaan, begrijp ik heel goed wat je nu meemaakt en wat je nodig hebt om van jouw vervelende ervaringen af te komen.

Postnatale depressie

Ik kan jou helpen!

Wil je de traumatisch bevalling een plekje geven en weer kunnen genieten jouw kindje en andere dingen in je leven? Laat mij je dan helpen met EMDR therapie. Als ervaringsdeskundige weet ik zeker dat deze therapie jou net zo goed kan helpen als dat het mij heeft geholpen. Ben je benieuwd naar hoe ik jou precies kan helpen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan. Tijdens het gesprek zal ik naar je luisteren (wat vaak al enorm oplucht) en kan ik je uitgebreid vertellen hoe ik je jou kan helpen met het verwerken van jouw bevallingstrauma.

Innermoments

Vraag een gratis kennismaking aan!