Coaching
tijdens IUI, IVF of ICSI

Bij ongeveer één op de zes koppels lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. In een wereld waarin alles maakbaar lijkt, is voortplanting dat helaas (nog) niet. Wanneer het maar niet lijkt te lukken om spontaan zwanger te worden, kan dat een behoorlijke impact hebben op je relatie en mentale gezondheid. Op deze pagina leg ik uit waarom het verstandig (en helemaal niet vreemd) is om emotionele ondersteuning te zoeken wanneer je vruchtbaarheidsproblemen ervaart en/of op het punt staat om een fertiliteitstraject in te gaan. Misschien ben je al bezig met zo’n traject, ook dan is het nog steeds een goed idee om emotionele steun te zoeken. Op deze pagina vertel ik je ook hoe ik jou die steun kan geven.

Boos op jezelf

De relatie met jezelf komt door vruchtbaarheidsproblemen meestal flink onder druk te staan: je verliest het vertrouwen in jezelf, bent misschien boos op je lichaam en vraagt je af wat je toch verkeerd doet. Je hoofd draait overuren, omdat je op zoek bent naar oorzaken en oplossingen. Naarmate de tijd verstrijkt, merk je dat het steeds moeilijker vol te houden is om met je dagelijkse leven door te gaan. Je kunt last krijgen van spanning, onrust, slapeloosheid, depressieve gevoelens of merkt dat je niet meer kunt genieten. Om niet in een diep dal te belanden, is het heel belangrijk dat je leert om goed voor jezelf te zorgen. Het is zelfs reeds in vele studies bewezen dat fertiliteitspatiënten baat hebben bij een persoonlijke aanpak en nood hebben aan emotionele ondersteuning.

Een fertiliteitstraject is een mallemolen zonder oog voor de mentale gezondheid

Hoewel wetenschappelijk onderzoek dus heeft aangetoond dat psychische hulp gedurende vruchtbaarheidsbehandelingen een positief effect heeft op het psychisch welzijn van degenen die ze ondergaan, bieden de meeste ziekenhuizen en fertiliteitsklinieken deze hulp niet. In plaats daarvan wordt het ene na het andere medische onderzoek ingepland in het kader van vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals o.a. IUI, IVF en ICSI. Wanneer je eenmaal bent gestart met een fertiliteitstraject, kom je dus in een medische mallemolen terecht waarbij er veel met je lichaam wordt gedaan en veel naar je lichaam wordt gekeken, maar niet naar jouw mentale gezondheid. Daar is simpelweg geen tijd voor. Hierdoor ligt het gevaar op de loer dat je er psychisch aan onderdoor gaat en je kunt zelfs een trauma te ontwikkelen. Wil je dit voorkomen? Of merk je al dat de fertiliteitsbehandelingen meer met je doen dan dat je van tevoren dacht? Laat mij je dan helpen!

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel ‘Desensibilisatie en opwerking van oogbewegingen’. Het is een techniek waarbij telkens de aandacht wordt gewisseld met oogbewegingen van links naar rechts. Soms worden er ook geluiden en aanrakingen gebruikt. Vrij vertaald betekent EMDR: Iemand door oogbewegingen ongevoelig maken voor heftige emoties (trauma’s) en het opnieuw kaderen van diezelfde emoties. Hierdoor kun je letterlijk het nare hoofdstuk afsluiten en je leven weer oppakken.

EMDR kan mensen helpen die :

Daarnaast helpt EMDR je om :

Innermoments

Wil jij emotionele steun en coaching tijdens jouw vruchtbaarheidsbehandeling? Neem contact met mij op!

Onderga jij momenteel een vruchtbaarheidsbehandeling of sta je op het punt om een behandeling in te gaan? Laat mij je dan de ondersteuning bieden die je juist nu zo hard nodig hebt.