De beginfase van het leven met jouw prematuur geboren baby

Een heftige, intense periode die enorme impact op je heeft. Hoe ga je hiermee om?

Als ouder van een prematuur geboren baby leef je in een compleet andere wereld, vooral tijdens de beginfase van het leven van je kindje. Deze periode kan vol uitdagingen, angst en onzekerheid zitten. Veel ouders van prematuur geboren baby’s ervaren een trauma als gevolg van de ervaringen die ze doormaken. In dit blog vertel ik over hoe EMDR-therapie kan helpen bij het verwerken van trauma na de geboorte van een prematuur geboren baby.

De medische uitdagingen bij een prematuur geboren baby

Een prematuur geboren baby is kwetsbaar en kan een breed scala aan medische problemen ondervinden. Denk aan ademhalingsproblemen, hersenbloedingen, infecties en problemen met de voeding en groei. Ouders kunnen zich overweldigd voelen door de vele medische procedures die de baby moet ondergaan, zoals bloedafnames en beademingsapparatuur. Ouders kunnen zich overweldigd voelen door de vele medische procedures en de angst voor de gezondheid van hun kindje. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, verdriet, schuld en frustratie.

De emotionele uitdagingen

Het zien van je kindje in een couveuse kan een emotionele uitdaging zijn voor ouders van prematuur geboren baby’s. Ouders kunnen zich zorgen maken over de gezondheid van hun baby, de impact op hun familie en de toekomst van hun kindje. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, verdriet, schuld en frustratie. Het kan ook leiden tot een gevoel van afstand tussen ouder en kind, omdat ouders niet in staat zijn om hun baby vast te houden of te voeden.

De sociale uitdagingen

Een prematuur geboren baby kan ook sociale uitdagingen met zich meebrengen. Ouders kunnen zich geïsoleerd voelen omdat ze niet in staat zijn om hun kindje thuis te hebben en omdat ze niet in staat zijn om deel te nemen aan normale sociale activiteiten. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Ouders kunnen ook geconfronteerd worden met onbegrip en onwetendheid van anderen over de uitdagingen die ze doormaken. Niet iedereen zal begrijpen dat kraamvisite geen optie is, en dat met de baby op bezoek komen er voorlopig echt niet in zit.

Het belang van professionele hulp

De gevolgen van de geboorte van een prematuur geboren baby mogen niet onderschat worden. Een therapeut kan je helpen om te gaan met de emoties die je ervaart en je begeleiden in het verwerken van het trauma.

EMDR-therapie bij traumaverwerking

EMDR-therapie kan een effectieve behandeling zijn om trauma te verwerken en de band tussen jou en je kindje te versterken. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een therapie waarbij de cliënt begeleid wordt in het verwerken van de herinneringen aan de traumatische gebeurtenis. De therapeut gebruikt verschillende technieken, zoals oogbewegingen, tikken en geluiden, om de cliënt te helpen de herinneringen aan het trauma te verwerken en de emotionele lading te verminderen. Dit kan leiden tot een vermindering van de symptomen van trauma, zoals flashbacks en angstgevoelens.

Heb jij hulp nodig?

Neem contact met mij op. Ik kan je helpen om jouw trauma te verwerken zodat jij weer kunt genieten van het leven, van je kindje, van je gezin!