Trauma na prematuur geboren baby

Premature geboorte, oftewel een geboorte vóór de 37e week van de zwangerschap, kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen en uitdagingen voor zowel de baby als de ouders. Een van de problemen die zich kunnen voordoen bij ouders van premature baby’s is het ontwikkelen van trauma als gevolg van de gebeurtenissen rondom de geboorte en de daaropvolgende ervaringen op de neonatale intensive care unit (NICU).

De impact van een premature geboorte

Een premature geboorte zet je leven compleet op z’n kop. Naast het feit dat je er letterlijk en figuurlijk ‘nog niet klaar voor was’, kun je ook ineens geconfronteerd worden met intensieve medische zorg die vaak nodig is als baby’s (veel) te vroeg geboren worden. Je kan hier als ouders behoorlijk van onder de indruk zijn. Het kan je verwarren, een schuldgevoel geven, je ervaart angst, verdriet, woede. Je vindt het vreselijk dat je je kindje niet kunt vasthouden, niet kunt knuffelen door alle slangetjes en draadjes die van de couveuse naar allerlei apparaten lopen.

Het ontwikkelen van traumatische stress

Het constante zien van je baby in een kritieke toestand kan leiden tot symptomen van traumatische stress bij ouders, zoals herbeleving, vermijding, verhoogde prikkelbaarheid en angst. Een premature geboorte kan een traumatische ervaring zijn voor zowel ouders als baby’s. Voor ouders kan de angst, schuldgevoelens en het verdriet van het zien van hun kindje in een couveuse een langdurige impact hebben. Voor baby’s kunnen de medische interventies en het verblijf in een neonatale intensive care unit leiden tot langdurige emotionele en ontwikkelingsproblemen.

EMDR-therapie bij trauma na prematuur geboren baby

EMDR-therapie kan helpen bij het verwerken van trauma na een prematuur geboren baby. Het is een gestructureerde therapie die is ontworpen om traumatische herinneringen te verwerken en te verminderen. Het richt zich op de manier waarop het trauma in de hersenen wordt opgeslagen en verwerkt, en helpt de ouders om deze herinneringen op een gezonde manier te integreren in hun levensverhaal. In de context van een premature geboorte kan EMDR-therapie ouders helpen om te gaan met schuldgevoelens en angst, en hen helpen om een ​​positieve relatie op te bouwen met hun kindje. Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van PTSS, zoals flashbacks en nachtmerries, waardoor ouders in staat zijn om de ervaring te verwerken en te accepteren.

Heb jij hulp nodig?

Neem contact met mij op. Ik vertel je graag precies hoe ik je kan helpen. Zo kun jij weer gaan genieten van het leven met jouw kindje.