Emotionele ondersteuning
Emotionele ondersteuning tijdens een fertiliteitstraject is super belangrijk. Maar het is niet altijd makkelijk om dit kwetsbare deel van je leven te delen met familie, vrienden en collega’s. Dat een fertiliteitstraject zwaar is voor zowel je lichaam als je geest, dat ‘weet’ iedereen. Maar bij het intense verdriet, de frustratie en alle lichamelijke ongemakken die zo’n traject met zich meebrengt kunnen maar weinig mensen zich écht iets voorstellen. Niemand weet wat er tijdens zo’n traject in jouw hoofd en lijf gebeurt, behalve iemand die het zelf heeft meegemaakt. In dit blog vertel ik je meer over hoe emotionele ondersteuning een fertiliteitstraject voor jou dragelijker kan maken en hoe je de invloed van medicijnen en hormonen op jouw gemoedstoestand kunt verkleinen.
Waarom heeft een fertiliteitstraject zo'n grote invloed op je lichaam en geest?
Allereerst is het goed om je te beseffen dat fertiliteitstrajecten medische trajecten zijn. Je krijgt medicatie en hormonen toegediend, waardoor jouw hormoonhuishouding en biochemie verandert. Deze chemische veranderingen vinden niet alleen plaats in je lichaam, maar ook in je brein. Het is dus niet raar dat je allerlei dingen voelt: jouw brein én je lichaam gedragen zich anders.
Niemand ziet wat er écht in jou omgaat tijdens een fertiliteitstraject
De lichamelijke ongemakken, de onzekerheid en de rollercoaster van emoties hebben een grote impact op je sociale leven, op je werk en op hoe jij je lichamelijk voelt. Deze dingen hebben natuurlijk ook weer een uitwerking op elkaar. Als jij je moe en ‘niet lekker’ voelt heb je minder zin om een dagje uit te gaan of ‘gezellig te doen’ met vrienden. Als jij je dagelijks of wekelijks in het ziekenhuis moet melden, jezelf medicijnen moet toedienen en dus continu bezig bent met het traject, dan kan dat ten koste gaan van je concentratie. Dit kan bijvoorbeeld tot onhandige situaties op je werk leiden. Je hele leven staat in het teken van zwanger worden. Maar er wordt wel van je verwacht dat je ‘gezellig doet’, dat je op komt draven bij sociale gelegenheden en dat je goed presteert op je werk. Niemand ziet dat jij met heel andere dingen bezig bent. Dat jouw hoofd alleen maar kan denken aan het kindje dat je zo graag wilt. Dit kan zorgen dat je je heel eenzaam voelt.
Hoe kom je deze tijd door?
Zelfs een partner kan vaak maar tot op zekere hoogte meegaan in jouw gevoelens en zit zelf ook in een achtbaan. Alleen díé achtbaan gaat niet over de kop. Die van jou wel. Het is belangrijk om je dat te realiseren. Zo kun je grip krijgen op een deel van je frustraties die ontstaan door je ‘onbegrepen’ voelen door de mensen in je omgeving. Jouw lijf werkt nu anders, het lijf van je partner werkt zoals het altijd deed.
Praten met een ervaringsdeskundige
Om meer grip te krijgen op je emoties kan het erg helpen om met iemand te praten die je emotionele ondersteuning kan geven tijdens een fertiliteitstraject. Iemand die deze achtbaan van onzekerheid, eindeloos wachten, eindeloos veel ziekenhuisbezoeken, angst, frustratie en sprankjes hoop wél snapt en een professionele maar liefdevolle benadering kiest. Hierdoor krijg je meer lucht en voel je dat je meer controle krijgt over je emoties. Je kunt daardoor meer ontspannen in de lange weken dat je moet wachten, je krijgt meer energie en kunt je beter concentreren en je leeft positiever toe naar je behandelingen. Ook wordt het weer mogelijk voor je om te genieten van de mooie dingen die er al wél zijn. Praten met een ervaringsdeskundige zorgt er ook voor dat je jouw emoties beter kunt verwoorden en daardoor ook makkelijker met je partner, familie en vrienden kunt praten over wat je doormaakt. Door deze emotionele ondersteuning tijdens een fertiliteitstraject hoef je je niet meer alleen te voelen in jouw verdriet en wordt het voor jouw omgeving makkelijker om begrip en steun te geven tijdens dit proces waarin jij je super kwetsbaar voelt.
Emotionele ondersteuning tijdens een fertiliteitstraject
Bevind jij je helaas al lang in een vruchtbaarheidstraject of ga je binnenkort een traject in? Zou je het fijn vinden om emotionele steun te ontvangen van iemand die jou snapt? Die begrijpt wat die rollercoaster met je doet en jou steunt als je weer heen en weer wordt geslingerd tussen hoop en angst?