Bevallingstrauma. Het komt vaker voor dan je denkt.

Bevallingstrauma’s komen vaker voor dan je denkt. Medische complicaties, zoals een spoedkeizersnede, een extreem lange bevalling, onverwachte interventies, slechte communicatie door medisch personeel: het kan allemaal leiden tot en bijdragen aan een traumatische bevalling. Een bevallingstrauma kan zich uiten in diverse vormen, variërend van fysieke complicaties tot diepgewortelde emotionele littekens. Wat mij opvalt, is dat dit leed vaak niet wordt gezien of wordt erkend. Zelfs niet door de vrouwen die eronder lijden. De maatschappij heeft ons geleerd dat bevallen nu eenmaal ‘hoort’, en we moeten dankbaar zijn voor het wonder van nieuw leven. Maar dit verheerlijkte beeld verdoezelt vaak de werkelijkheid van de pijn en de emotionele nasleep die sommige vrouwen ervaren.

Een bevallingstrauma resulteert vaak in zelfafwijzing en stilzwijgen

Iets wat ik in mijn praktijk vaak zie gebeuren is dat vrouwen hun trauma bagatelliseren. Ze vertellen zichzelf dat ze zich niet mogen aanstellen, dat anderen het misschien erger hebben meegemaakt. Het resultaat? Stilzwijgen en opkroppen. Deze vrouwen dragen een onzichtbare last van klachten, variërend van fysieke pijnen tot slaapproblemen en angststoornissen. Maar de strijd beperkt zich niet tot het lichamelijke; het omvat ook een mentaal gevecht dat vaak wordt gekenmerkt door schuldgevoelens. Het idee dat ze niet ‘blij genoeg’ zijn met hun kind, maakt het extra moeilijk om hulp te zoeken. Het schuldgevoel versterkt het zwijgen, waardoor de vrouwen zich nog meer terugtrekken in zichzelf.

Hoop en erkenning: Innermoments en bevallingstrauma

Vanuit mijn praktijk Innermoments, zet ik me in voor het welzijn van vrouwen die te maken hebben met een bevallingstrauma. Bevallingstrauma’s zijn niet iets om je voor te schamen of om weg te stoppen. Ze zijn reëel, en het is belangrijk dat we erkennen dat bevallingstrauma’s bestaan en dat ze veel voorkomen. Het is meestal niet iets dat ‘vanzelf’ verdwijnt. Het is oké om om hulp te vragen en om serieus actie te ondernemen om je trauma te verwerken.

Het verwerken van jouw bevallingstrauma is mogelijk

Het verwerken van een bevallingstrauma is mogelijk, ook al voelt het voor jou misschien niet zo op dit moment. Ik vertel je graag meer over hoe ik jou hierbij kan helpen. Er is meer mogelijk dan je denkt. Heb jij (mogelijk) last van een bevallingstrauma en wil jij dit voorgoed achter je laten? Vrijblijvend kennismaken? Neem contact op.