EMDR
EMDR na zwangerschap of bevalling
Heb je last van een nare ervaring omtrent jouw zwangerschap of bevalling? Ben je depressief geworden tijdens of na je zwangerschap of kamp je met nare herinneringen? Dan is dat natuurlijk onwijs vervelend en is het heel begrijpelijk dat je daar van af wilt komen. Maar hoe? Ik heb in jouw schoenen gestaan en na een lange zoektocht en bezoekjes aan allerlei verschillende hulpverleners, kwam ik uiteindelijk terecht bij iemand die mij EMDR-therapie gaf. Ik heb hier gelukkig heel veel baat bij gehad, zoveel baat zelfs dat ik nu zelf andere vrouwen door middel van deze therapie wil helpen. Wat is EMDR therapie dan precies en hoe kan ik jou met deze therapie met jouw angsten en trauma’s omtrent zwangerschap en/of een bevalling helpen? Op deze pagina vertel ik je het allemaal!
Wat is EMDR therapie precies?
EMDR betekent letterlijk Eye Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel ‘Desensibilisatie en opwerking van oogbewegingen’. EMDR staat voor de techniek waarbij het telkens wisselen van de aandacht van links naar rechts met oogbewegingen (en soms ook geluiden en aanraking) centraal staat. Vrij vertaald betekent EMDR: Iemand door oogbewegingen ongevoelig maken voor heftige emoties (trauma’s) en het opnieuw kaderen van die heftige emoties.  EMDR-therapie helpt heel erg goed als je last hebt van:
- Angsten
- Nare herinneringen
- Stress.
Daarnaast is EMDR-therapie ook inzetbaar bij rouwverwerking.
Hoe kunnen oogbewegingen helpen om trauma's te verwerken?
De meeste literatuur veronderstelt dat EMDR het brein in een toestand brengt waarbij het traumatische herinneringen beter kan verwerken. Wanneer je last hebt van een trauma, is het behoorlijk lastig tot zelfs onmogelijk om dat in je eentje te verwerken. Je kunt namelijk vastlopen in het verwerken van de vervelende gebeurtenis, waardoor je dit gewoonweg niet lukt. Bij een EMDR behandeling laat ik je de nare herinnering opnieuw beleven. Dat klinkt vervelend, maar het opnieuw beleven van de herinnering maakt de herinnering flexibel. Hierdoor kan de herinnering anders in je brein worden opgeslagen dan daarvoor. Daardoor kun je, volgens de uitvinder van EMDR Francine Shapiro, op een andere manier naar de herinnering kijken en je er anders bij gaan voelen dan voorheen (er is iets ergs gebeurd, maar nu ben ik veilig).Â
De meest geëvalueerde therapie.
Er is inmiddels een stevige wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid van EMDR bij de behandeling van PTSS. Op dit moment is EMDR de meest geëvalueerde therapie op het gebied van trauma’s. Na een EMDR traject is 80% van de cliënten weer in staat om de normale bezigheden te verrichten. De emotionele ladingen die gekoppeld waren aan het trauma konden zij nauwelijks tot niet meer oproepen.Â
Waarom kiezen voor EMDR-therapie?
Misschien klinkt het voor jou nog een beetje vreemd dat je door middel van oogbewegingen van nare ervaringen kunt af komen. Er zijn ook genoeg andere therapieën beschikbaar, waarmee je hetzelfde kunt bereiken. ‘Exposure’ is hier een goed voorbeeld van. Waarom raad ik je dan toch aan om te kiezen voor EMDR-therapie? Dat komt doordat mensen over het algemeen na een EMDR behandeling hun vertelde herinneringen veel minder levendig en minder emotioneel ervaren. Bij deze therapie communiceren jouw hersenhelften erg veel met elkaar, waardoor je bij EMDR een groter en positief effect krijgt dan bij andere therapieën.
Heb ik EMDR-therapie nodig?
Voel je je continue angstig, heb je last van nare beelden die maar op je netvlies lijken te staan of heb je misschien nare gedachtes? Dan is de kans vrij groot dat je last hebt van een trauma en kunnen EMDR behandelingen je helpen om dit trauma te verwerken. Toch hoeft het niet altijd heel duidelijk te zijn dat je te kampen hebt met een trauma dat je nog niet hebt verwerkt, terwijl het je wel kan belemmeren in je dagelijkse leven. Misschien voel je de afgelopen tijd wat ‘down’ en weet je niet zo goed hoe dat komt. Je reageert anders op je omgeving dan dat je normaal zou doen en er zit gewoon iets niet helemaal goed.Â
Herken jij jezelf hierin ?
- Je hebt nare herinneringen aan de zwangerschap en/of bevalling.
- Je herbeleeft de zwangerschap en/of bevalling telkens weer.
- Je vermijdt zaken die met jouw zwangerschap of bevalling te maken hebt.
- Je hebt een korter lontje dan anders.
- Je hebt last van schaamte en/of schuldgevoel.
- Je hebt een negatief zelfbeeld.
- Je voelt je vaak somber en/of verdrietig.
- Je kampt met slaapproblemen.
- Je kunt je moeilijk concentreren.
- Je hebt onverklaarbare lichamelijke klachten.
- Je bent vaak onrustig, paniekerig of zelfs angstig.
- Je hebt meer last van stress en/of een verhoogde alertheid/waakzaamheid dan anders.
Wat zijn de voordelen van een EMDR-behandeling?
Hoe kan ik je helpen met EMDR-therapie?
Mijn naam is Ilonka Kuipers en nog niet zo heel lang geleden heb ik in dezelfde schoenen gestaan als jij. Na een lang fertiliteitstraject en een zeer nare bevalling, merkte ik dat het niet goed met mij ging. Daarom trok ik aan de bel bij mijn huisarts, waarna ik vervolgens bij verschillende hulpverleners terechtkwam. Helaas brachten de gesprekken met al die hulpverleners mij niet het gewenste resultaat. Ik bleef maar last houden van vervelende beelden, angsten en herinneringen. Na een lange zoektocht naar de juiste hulp, vond ik die eindelijk bij iemand die EMDR behandelingen toepaste. Een aantal van die behandelingen hebben mij geholpen mijn leven weer op de rit te krijgen. Omdat ik zo erg blij en opgelucht met die behandelingen was en ik andere vrouwen zo’n zelfde lange zoektocht naar de juiste hulp wil besparen, besloot ik om zelf EMDR behandelingen aan te bieden.
Als ervaringsdeskundige weet ik hoe jij je voelt!
Wat mij anders maakt dan andere mensen die EMDR behandelingen aanbieden, is dat ik als ervaringsdeskundige in hetzelfde schuitje heb gezeten als waarin jij nu zit. Hierdoor weet ik wat je nu doormaakt en wat je nodig hebt om van jouw nare ervaringen af te komen. Ik weet ook dat EMDR therapie jou hier heel erg goed bij helpen. Ben je het zat om je angstig, verdrietig of zelfs depressief te voelen na jouw zwangerschap? Laat mij je dan helpen!