Ben je zwanger? Hoera! Dat is natuurlijk héérlijk! Op die babywolk. Shoppen, broeken die niet meer passen, meubeltjes kopen, kleertjes, babykamer inrichten. Alleen maar leuke dingen! Maar waar komt dan toch die onzekerheid vandaan? Alles gaat toch goed? De echo was goed, buik groeit goed, misschien voel je jouw kindje al bewegen. Er is geen reden om je onzeker te voelen. En tóch kan het opeens door je hoofd spoken: ‘hoe moet dat nou straks?’, ‘wat als mijn baby niet gezond is?’. Herken je dat? Die enorme onzekerheid tijdens je zwangerschap? Dat je je vanuit het niets super angstig of onzeker kunt voelen over je zwangerschap of het ouderschap?

Een paar onderwerpen waar aanstaande moeders over piekeren tijdens hun zwangerschap.

Misschien herken je jouw eigen onzekerheid tijdens je zwangerschap hierin, of pieker je wel eens ergens over:

Is mijn baby wel gezond?

Alles voelt goed, maar je kan je opeens zorgen maken. Wat als…?! De angst voor een ongezond kindje kan je ineens overvallen.

Hoe ga ik die baby eruit krijgen?

Sommige aanstaande moeders ervaren een continue angst voor de bevalling. In zo’n geval is coaching of training aan te bevelen. Het helpt je om meer van je zwangerschap te kunnen genieten en om minder tegen je bevalling op te zien.

Maar ook vrouwen die niet erg angstig zijn voor de bevalling, vragen zich op een bepaald moment af hoe de bevalling zal verlopen. Dit is helemaal niet negatief, maar het is wel iets waar aanstaande moeders zich tijdens hun zwangerschap even onzeker of angstig over kunnen voelen.

Moe, moe, moe

Angst om slecht te slapen en op je tandvlees te lopen na de bevalling. Veel moeders zijn bang dat ze na de bevalling vreselijk moe zullen zijn en door de slechte nachten ook niet meer bij kunnen slapen.

Angst voor verandering

Alles gaat veranderen. “Misschien vind ik het wel helemaal niet leuk om moeder te zijn. Misschien had ik toch voor mijn carrière moeten gaan en pas over een aantal jaren zwanger moeten worden.”

“Houd ik wel genoeg van mijn baby?”

“En mijn partner? Komt dat wel goed? Misschien ‘voel’ ik het gewoon niet als de baby er eenmaal is. Hoe komt dat dan ooit weer goed? Een kind voelt dat. Oh dear, misschien voelt mijn baby nú al dat ik niet genoeg van hem/ haar houd. Dan heb ik de nu toekomst van mijn kind al geruïneerd.”

“Ik wil niet zo worden als mijn ouders”

“Mijn ouders hebben mij ‘geprogrammeerd’. Ik moet me heel bewust zijn van de dingen die ik mijn kind meegeef anders gebeurt er met hen hetzelfde. Hoe ga ik dat doen?”

Onzekerheid tijdens je zwangerschap, het hoort erbij. Maar, je moet wel blijven functioneren!

De meeste zwangere vrouwen zullen wel eens ergens over piekeren of zich onzeker of angstig voelen. Dat is heel normaal en hangt voor een deel ook samen met hormonen, heen en weer slingerende emoties en de aanstaande verandering. Want laten we er niet omheen draaien: een kindje krijgen betekent dat je leven totaal anders wordt.

Stop met piekeren en verminder onzekerheid tijdens je zwangerschap, start met genieten!

Pieker jij te veel? Lig je wakker van bepaalde angsten of heb je last van veel onzekerheid tijdens je zwangerschap en kun je daardoor minder van je zwangerschap genieten? Laat mij je dan helpen! Neem contact met mij op voor meer informatie of kijk bij mijn aanbod.